בואו ננסה לעשות את זה קצר ופשוט, למרות שהסדרה ווסטוורלד היא בערך הדבר הכי לא פשוט בעולם.
זה הולך ככה, בערך (וכן, אתם אמורים להבין כבר לבד – מכאן ואילך יש אך ורק ספוילרים, ובכמויות!)
היו היו זוג חברים צעירים עם חלום גדול: ליצור רובוטים שיעברו את מבחן טיורינג – כלומר, יצליחו לעבור שיחה אנושית בצורה חלקה וטבעית לחלוטין מבלי שיזהו אותם כמחשב. מן הסתם, זה דורש מהרובוטים להגיב בצורה אנושית בכל מצב – כולל הפגנת רגשות, הומור ויכולת אלתור. לשלמות השכלית-רגשית הזו החברים רוצים לצרף גם מראה ומגע אנושיים לחלוטין, כך שלא ניתן יהיה להבחין בשום הבדל בין המכונה לדבר האמיתי.
ובכן, זוג החברים הגשימו את החלום: ארנולד וובר ורוברט פורד הצליחו לייצר רובוטים דמויי אנוש מושלמים לחלוטין. אבל יש בעיה: בסדרת שיחות מתמשכת עם אנדרואידית בשם דולורס, ארנולד משתכנע שהיא לא סתם דמוית אנוש – אלא שמבחינה מוסרית היא יצור תבוני בעל מודעות שראוי ליחס אנושי. פורד מתנגד לתיאוריה הזו באופן מוחלט: מבחינתו מדובר ביצורים מתוכנתים לחלוטין, מחשבים לכל דבר ועניין.
כדי לכסות את העלות הכבירה של הפרויקט האנדרואידים מפעילים פארק שעשועים מתוחכם שבו הם ‘מארחים’ אורחים אנושיים. האורחים רוכשים בכסף רב כרטיסים לפארק שעשועים שמעוצב כמו המערב הפרוע, כדי ליהנות מחוויה מורכבת וייחודית. ישנם טיולי משפחות משעשעים וישנן הרפתקאות מופקרות לאלו שרוצים לפרוק מעליהם את כל מגבלות המוסר והמצפון. הרי הרובוטים אינם יצורי אנוש ולכן האורחים יכולים לעשות להם כל דבר שעולה בדעתם.
הסדרה פותחת עם אותה דולורס שכבשה את ליבו של ארנולד, בת חוואים מוארת וחביבה שמנהלת רומן עדין עם קאובוי בשם טדי שמגיע ברכבת האורחים אבל מתגלה כאנדרואיד נוסף. כבר בפרק הראשון דולורס חווה רצח של כל יקיריה ואונס על ידי אדם מבוגר ואכזרי בשחור שנהנה להסביר לה – בפעם המי יודע כמה – שהיא בובה ללא כל יכולת פעולה עצמאית. אנחנו מלווים את דולורס בפעולות האתחול מחדש לאחר החוויה הטראומטית, כאשר היא מתעוררת מחדש אל יום חדש שבו היא אינה זוכרת דבר ומי יודע מה יקרה לה.
העלילה נפרשת באופן מורכב ומתעתע על פני שלושה מישורי זמן: הראשון הוא סיפורם הטרגי של ארנולד ופרופסור פורד שהסתיים בכך שארנולד תכנת את דולורס לרצוח אותו ואת כל הרובוטים בתקווה לעצור את הפרויקט. ובכל זאת, דוקטור פורד מצליח לפתוח את שערי הפארק, ואפילו מייצר העתק רובוטי של ארנולד שילווה אותו בהמשך הדרך.
הקו השני של העלילה מלווה את דולורס בימים הראשונים של הפארק שבהם היא מפתחת התנהגות עצמאית ולכאורה גם מודעות אנושית של ממש. היא מצטרפת לאורח צעיר בשם וויליאם שמגיע עם גיסו לעתיד כדי לבחון השקעה בפארק. וויליאם ודולורס מתאהבים ומנסים למלט אותה מהגורל המר הצפוי לה כאנדרואידית בפארק, אבל הניסיון נגמר במוות נורא של דולורס. וויליאם שבור הלב חוזר אל הפארק רק כדי לגלות שדולורס התחילה – באדישות מוחלטת – את מעגל הקיום שלה ממש בנקודת הפתיחה. באותה תקופה בערך אנחנו מלווים מארחת בשם מייב שבתה נרצחת לנגד עיניה. גם במקרה של מייב וגם אצל דולורס נראה שהתרחשה התעוררות אמיתית של מודעות עצמית שמושתקת ונמחקת על ידי הצוותים הטכניים האדירים של הפארק.
הקו העיקרי של העלילה קשור לפרק הפתיחה: האיש בשחור הוא בעצם ויליאם שהפך למיליארדר רב עוצמה ומר נפש. חיי המשפחה שלו רעילים והרוסים. הוא מכלה את ימיו בניסיון לפתור ‘מבוך’ מסתורי שארנולד, לכאורה, השאיר אחריו ומתמסר לכל יצריו הרעים. במקביל, המארחים מתחילים להפגין כשלים מפחידים מאד – הראשון הוא אביה של דולורס ומיד לאחריו גם היא ומייב. השתיים מתמרדות ויוצאות מהלולאה שלהן כשהן מגלות בהדרגה גם את זיכרונותיהן וגם את הזעם והכאב שנאגר בהן לאורך גלגולי חייהן המאולצים. מייב הוסבה לזונה לאחר ההתמוטטות סביב בתה, והיא מנצלת את מלוא היכולות שנתנו לה כדי לגבור על זוג טכנאים ולנסות לברוח מהפארק. דולורס עוברת מסע ארוך וקשה עד לרגע שבו היא מתעמתת עם האיש השחור ומשולבת בתסריט חדש ומורכב שבנה דוקטור פורד.
על כל הפעולות מנצח דוקטור פורד, בעזרת יד ימינו – מנהל צוותי הפיתוח ששמו ברנרד. אנחנו מגלים שפורד פיתח כמה וכמה רובוטים באופן עצמאי – ביניהם העתק של משפחתו בימיו כילד וכן את ברנרד עצמו שמגלה בשלב כלשהו שגם הוא רובוט – ולמעשה, שחזור של ארנולד האבוד. הבאגים והבעיות בהתנהגות האנדרואידים נתפסים ככשל שארנולד תכנת לתוך המערכת לפני שנים. רק בפרק האחרון מתברר שפורד השתכנע שידידו המת צדק והוא זה שיצר את הכשלים כדי לדחוף את האנדרואידים למודעות עצמית, שחייבת להתבסס גם על זיכרונות העבר וגם על הסבל שהם חוו.
בפרק הסיום פורד משחרר את כל הרובוטים, ובראשם דולורס, להתנקשות אלימה בכל הנהלת ארגון דלוס שמגיעה לאירוע חגיגי. בהתאם לתוכניתו, דולורס פותחת את המרד ביריה בפורד עצמו. האיש בשחור מאושר שכעת המשחק הוגן והרובוטים באמת יכולים להשיב מלחמה, ויוצא למלחמה בכוחות מחודשים. מייב שדרגה מאד את יכולותיה באמצעות תכנות עצמי, וכעת היא יוצאת לחפש את בתה האבודה ברחבי הפארק.
לעלילה הסבוכה התווספו שלל דמויות שוליים שלא הזכרתי לעייל, אבל אפשר לקרוא עליהן כאן. בנוסף – משחקים של זמן ושלל התייחסויות תרבותיות יצרו סדרה סבוכה ומורכבת שעוררה דיונים אינסופיים ברשת.
השארת תגובה